چرایی پیشنهاد عجیب نخست وزیر پیشین ترکیه درباره غزه

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری صابرین نیوز، بالاخره انتقادات گسترده مخالفین اردوغان نتیجه داد و او نیز در برابر دونالد ترامپ، موضعگیری کرد. پیشنهاد بیشرمانه رییس جمهور آمریکا در مورد ضرورت اشغال غزه توسط نیروهای آمریکایی، بسیاری از جریانات سیاسی ترکیه را خشمگین کرد و حزب اسلامگرای سعادت با برگزاری ده‌ها راهپیمایی در استان‌های مختلف ترکیه، این رویکرد واشنگتن را محکوم کرد و خواهان موضع‌گیری قاطعانه دولت شد.

هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه، پیشنهاد ترامپ درباره غزه را غیر قابل قبول دانسته بود، اما مخالفین منتظر بودند که علاوه بر فیدان، اردوغان نیز در مقابل ترامپ بایستد.

کشور ترکیه , نوار غزه ,

برخی از روزنامه‌های چاپ آنکارا امروز در عکس و تیتر صفحه نخست، سخنان اردوغان درباره نتانیاهو را برجسته کردند. این روزنامه‌ها به نقل از او نوشتند: «رژیم کشتارگر به قول خود پایبند نیست و همچنان به مردم غزه حمله می‌کند.»

شبکه تلویزیونی سی.ان.ان ترک نیز از این موضوع خبر داد که اردوغان پس از دیدار با رییس جمهور اندونزی، در کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرده: «تا زمانی که آرامش بر غزه حکمفرما نشود، منطقه ما روی آرامش نخواهد دید. اسراییل نباید بیش از این تعلل کند. اعلام دولت فلسطین بر اساس مرزهای 1967 میلادی، همان اقدام ضروری و مهمی است که می‌تواند به مشکلات و بحران فعلی پایان دهد».

کشور ترکیه , نوار غزه ,

رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه قبل از سفر به سه کشور مالزی، اندونزی و پاکستان، علیه رژیم اسراییل موضع گرفت. اما سخنان او، احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده را اقناع نکرد و او در سخنرانی خود در پارلمان ترکیه، پیشنهاد عجیبی را مطرح کرد.

داود اوغلو: غزه به ترکیه الحاق شود
مدتی است که سه حزب محافظه کار ترکیه یعنی حزب آینده به رهبری احمد داود اوغلو، حزب جهش و دموکراسی به رهبری علی باباجان و حزب سعادت به رهبری آریکان، ائتلاف جدیدی به نام راه نو، به وجود آورده‌اند. این سه حزب، در روزهای سه شنبه در پارلمان ترکیه در یک تالار ویژه سخنرانی حزبی خود را به طور مشترک برگزار می‌کنند و این بار، داود اوغلو بود که برای نطق به جمع نمایندگان ائتلاف راه نو رفت.

داود اوغلو در سخنان خود درباره وضعیت کنونی غزه و فلسطین گفت: «درود بر نخست وزیران گروه لاهه. این 9 کشوری که در لاهه کنار هم جمع شدند و اسراییل را تحریم کردند، دست به اقدام شجاعانه‌ای زدند. آنها در نهایت شهامت و شجاعت جمع شدند و به جهان گفتند: حاضر نیستیم در برابر این جنایات بین‌المللی سکوت کنیم. اشغال فلسطین توسط اسرائیل را نفی می‌کنیم و برای استقلال مردم فلسطین مقاومت می‌کنیم. من امیدوار بودم که ترکیه نیز به این گروه بپیوندد. اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد.‌ ای کاش رئیس جمهور ترکیه اردوغان هم آنجا بود. چرا که شواهد نشان می‌دهد که امروز، نظم جدیدی در منطقه و جهان در حال شکل‌گیری است و ما نیز باید موضع خود را نشان دهیم.»

کشور ترکیه , نوار غزه ,
داود اوغلو در ادامه افزود: «نظم استعماری – امپریالیستی ترامپ، در حال شکل‌گیری است. او در مورد غزه، مانند مدیر یک بنگاه معاملات ملکی صحبت می‌کند و گویی اختیار مالکیت و معامله غزه با اوست! متاسفانه می‌بینید که آنکارا در سکوتی عمیق فرو رفته است. به یاد داشته باشید، آنچه در حال وقوع است فقط برای غزه نیست. ثبات و نظم بین‌المللی در حال ناپدید شدن است. من به شما خواهم گفت که آنکارا باید چه کار کند. فکر می‌کنید چرا دولت اردوغان، در گروه لاهه عضو نشد؟ واضح است. اگر عضو می‌شد، باید تعهد می‌داد که صادرات سوخت از بنادر ترکیه به اسراییل، متوقف شود! چرا اردوغان اسم ترامپ را بر زبان نمی‌آورد و اعتراض نمی‌کند؟ چون می‌خواهد با ترامپ دیدار کند. اما بی‌تعارف بگویم، اگر می‌خواهید ترامپ را به آنکارا دعوت کنید، باید از قبل بدانید که او تنها به شرطی راضی می‌شود به دیدار شما بیاید که غزه را دو دستی تقدیم کنید! راه دیگری ندارد».

پیشنهاد اصلی داود اوغلو درباره غزه چنین است: «خبر داریم که دو هفته پیش، کتاب قرمز یا دستور العمل امنیت ملی ترکیه، به روز و ویرایش شد. اما مطمئن باشید که این سند، از همین حالا با رویکرد ترامپ منسوخ شده و شما باید یک بار دیگر، سند امنیت ملی ترکیه را تدوین کنید. اگر نیاز به کمک و مشورت دارید، در کنار شما خواهیم بود. حالا بیش از هر زمانی به میز بحران نیاز داریم. علاوه بر یک میز دائمی و جامع، یک میز اضطراری ایجاد کنید. پیشنهاد من این است که در غزه، یک رفراندوم برگزار شود و مردم به این سوال پاسخ دهند که آیا حاضرند به عنوان یک ساختار خودمختار، به ترکیه متصل شوند؟ آنها رای موافق می‌دهند و تا زمانی که دولت مستقل فلسطین تشکیل شود، غزه می‌تواند در حمایت ترکیه باشد». 

کشور ترکیه , نوار غزه ,
روزنامه دوغرو خبر، ارگان رسانه ای حزب حدا پار و نزدیک به اردوغان، از معدود جراید ترکیه است که از مواضع حماس حمایت کرده است. اما داود اوغلو در سخنان خود، به حماس اشاره نکرد.

او در ادامه  از مواضع اتحادیه اروپا و ناتو نیز انتقاد کرده و معتقد است که تیم اردوغان در  شرایط فعلی، باید مذاکره برای تکمیل روند عضویت در اتحادیه را به سرعت پیش ببرد.

داود اوغلو همچنین از رویکرد و رفتارهای قبلی اردوغان انتقاد کرده و برقراری رابطه رفیقانه و شخصی بین اردوغان و ترامپ را زیر سوال برده‌ است. چرا که به زعم او، این رابطه رفاقتی و شخصی، روابط نهادی و دیپلماتیک را از میان برده و در دُور جدید مسئولیت ترامپ، اردوغان باید رضایت دهد که سکان رابطه، در اختیار دستگاه دیپلماسی باشد. 

داود اوغلو در ادامه به این موضوع اشاره کرده «امپراتوری عثمانی، آخرین حکومت مشروع در غزه بوده است. از آنجایی که حکومت فعلی ما نیز تداوم همان دوران است، می‌توان با برگزاری رفراندوم، راهی پیدا کرد تا غزه متصل به ترکیه باشد و در برابر تهدیدات فعلی مقاومت کند».

این پیشنهاد داود اوغلو در شرایطی مطرح شده که او، قبلاً هم از سوی منتقدین لاییک و کمالیست، به عنوان نظریه پردازی مورد انتقاد قرار گرفته بود که با تئوری‌های سیاسی خود، راه را برای تفکرات نئوعثمانی اردوغان و حزب عدالت و توسعه، هموار کرده بود.
انتهای پیام/

ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید