به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری صابرین نیوز، کشورهای عربی با میدانداری عربستان و مصر به دنبال طرحی برای آینده غزه هستند که بسیاری این طرح عربی را به مثابه پاسخ به ایده دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو برای کنترل بر غزه می دانند.
طرح ترامپ موسوم به «ریویرا خاورمیانه» که مبنی سیاسی آن همان دولت یهود و اخراج فلسطینیان به کشورهای اطراف است و جنبه اقتصادی آن نیز دستیازی ترامپ به زمینهای ساحلی غزه برای منافع اقتصادی خودش و دیگر سرمایهداران آمریکایی است.
با این حال کشورهای عربی به خوبی میدانند که اجرای طرح ریویرا ترامپ در غزه به معنای تشکیل دولت یهودی و نابودی راهکار دو دولتی است که این تهدیدی مستقیم برای کشورهای عربی مانند اردن و مصر و ثبات منطقه در آینده است. با توجه به روابط سعودی در این دو کشور و تاثیرات احتمالی هرگونه بی ثباتی و بحران در این دو کشور بر منافع اقتصادی و سیاسی عربستان، ریاض به صرافت افتاده تا تغییری در شرایط ایجاد نماید.
براین اساس رسانهها از طرحی رونمایی کردهاند با عنوان طرح عربی که برخی از آن با عنوان طرح مصری نیز یاد می کنند اما در واقع این عربستان است که با حمایت از قاهره آنها را برای قدعلم کردن مقابل ترامپ با این طرح جدید، ترغیب نموده است.
این طرح براین اساس است که تامین امنیت غزه بر عهده مصر خواهد بود، امور اداری بر عهده تشکیلات خودگردان و بازسازی نیز توسط کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است. البته در این طرح عربها درنظر دارند تا مقاومت اسلامی حماس را به حاشیه برانند و برای این هدف از طریق قطر فشار وارد کرده اند.
با اینکه رسانههای نزدیک به سعودی مدعی هستند که حماس این طرح را قبول کرده اما نشست خبری دو روز قبل اسامه حمدان مسئول امور خارجه حماس در بیروت درباره اینکه “تنها مردم فلسطین حق دارند درباره آینده کشورشان نظر بدهند”، نشان می دهد که هنوز طرح عربی به اندازه کافی پخته نشده است.
همچنین قرار بود هفته قبل نشستی با حضور وزرای خارجه 5 کشورهای عربی درخصوص این طرح برگزار شود و چند روز بعد از آن نیز نشست سران اتحادیه عرب نیز در قاهره برگزار شود اما هردو نشست به تعویق افتاده است. نشست 5 جانبه وزرای خارجه به جمعه این هفته موکول شد و قرار است سه کشور دیگر شورای همکاری یعنی عمان، کویت و بحرین که ریاست دوره ای اتحادیه عرب را برعهده دارد، در این نشست حضور یابند.
نشست سران عرب نیز مقرر است در سه مارس برگزار شود و برخی این تغییر تاریخ ها را ناشی از نهایی نشدن و اختلات در درون محور عربی درباره این طرح می دانند. مهمترین نماد این اختلافات اظهارات اخیر «یوسف العتیبه» سفیر امارات در واشنگتن بود که در سخنرانی در نشست رهبری جهانی در دبی گفته بود که “غیر از طرح ترامپ طرحی روی میز نیست.”
هرچند مقامات اماراتی این اظهارات را رد کردند اما این اظهارات بازتاب زیادی در افکار عمومی منطقه داشت و مانند اظهارات ملک عبدالله اردن در دیدار با ترامپ نمادی از عقب نشینی مقابل ترامپ بود.با این حال هنوز آمریکا موضعی درباره طرح عربی نگرفته و «مارک روبیو» وزیر خارجه آمریکا نیز توضیحاتی درباره اختلافات احتمالی با سعودی در این زمینه ارائه نداد اما اظهارات بن سلمان در این دیدار که توسط منابع رسمی در این کشور منتشر شد و در آنجا به روبیو گفته “صحبت های زیادی با ترامپ داریم”، احتمالا نشانه ای درباره این است که سعودی تلاش خواهد کرد با منافع مالی ترامپ را برای همراهی با طرح عربی در غزه ترغیب نماید.
انتهای پیام/