قدیمی‌ترین کتاب عبری چگونه از افغانستان به آمریکا رسید؟

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری صابرین نیوز، در سال 2016، «هرشل هپلر» پژوهشگر موزه انجیل واشنگتن دی سی، هنگام مرور تصاویر گوگل برای مطالعه خط‌شناسی به عکسی برخورد که به‌طور عجیبی برایش آشنا بود. او متوجه شد که این عکس مربوط به نسخه‌ای کمیاب از کتاب دعاهای یهودی است که موزه اخیراً خریداری کرده بود.

در ابتدا تصور می‌شد این نسخه بخشی از اسناد مشهور «گنیزۀ قاهره» باشد، اما بررسی‌های بیشتر نشان داد که این نسخه به قرون 16 و 17 تعلق دارد و احتمالاً از بامیان افغانستان به‌دست آمده است.

این کشف باعث شگفتی هپلر شد و او برای تأیید این موضوع، به تحقیق و بررسی پرداخت. پس از ارتباط با «جاناتان لی» مورخ انگلیسی که در سال 1998 این نسخه را در بامیان مشاهده کرده بود، مشخص شد که نسخه مورد نظر همان کتابی است که لی در سفر خود به افغانستان عکسبرداری کرده بود.

آزمایش‌ها همچنین نشان داد که این نسخه متعلق به قرن نهم میلادی است، که آن را به قدیمی‌ترین کتاب عبری شناخته‌شده تبدیل کرد.

این کشف نه تنها باعث شگفتی پژوهشگران شد، بلکه نگرانی‌هایی درباره احتمال قاچاق این اثر از افغانستان وجود داشت.

به گزارش صدای آمریکا، کریم خلیلی مجموعه‌ای از آثار عتیقه به همراه این کتاب عبری داشت و در دهه 90 میلادی گروه‌های مسلح با کمک قاچاقچیان، آثار باستانی را از مناطق تاریخی و حتی موزه‌ ربودند و در بازارهای جهانی فروختند.

موزه انجیل در تحقیقات خود دریافت یکی از افراد وابسته به خلیلی بین سال‌های 1998 تا 2001 چندین بار تلاش کرد این نسخه را در آمریکا و اروپا بفروشد و سرانجام ظاهراً در پاییز 2001 به یک مجموعه‌دار در لندن واگذار کرد.

این مجموعه‌دار تا حدود یک دهه یا بیشتر آن را نگه داشت و سپس آنرا در سال 2013 به شرکت هابی‌لابی فروخت.

دفتر کریم خلیلی که بعدها سمت معاون رییس‌جمهوری را هم بر عهده داشت، در این مورد از مصاحبه با صدای امریکا خودداری کرد.

انتهای پیام/.

ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید