عارف: دستاوردهای دفاعی در بخش غیردفاعی هم کاربرد دارد

به گزارش حوزه دولت خبرگزاری صابرین نیوز، محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور صبح امروز (سه شنبه) در نهمین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین‌المللی رادار و سامانه‌های مراقبتی که در دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری برگزار شد، با بیان اینکه امروز در حوزه علم و فناوری دست برتر داریم و علاوه بر تامین نیازهای خود می‌توانیم در اختیار سایر کشورها نیز قرار دهیم، تاکید کرد: دانشجویان، اساتید و جوانان با انگیزه و خودباوری کامل فعل «ما می‌توانیم» را بارها و بارها در کشور و بخش‌های بسیار پیچیده ثابت کردند.

وی در ادامه تصریح کرد: امروز در فناوری‌های پیشرفته و هایتک می‌توانیم ادعا کنیم که «می‌توانیم هر کاری را انجام دهیم» که نمونه آن در حوزه نانو به خوبی نشان داده شد و در هوش مصنوعی نیز راهبرد رسیدن به رتبه تک رقمی در جهان و استفاده این فناوری جدید در همه زمینه‌ها است.

معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه در هیچ زمینه‌ای سراغ نداریم که به بن‌بست رسیده باشیم، گفت: با وجود مشکلات و هزینه‌ها مسیر پیشرفت روان شد و امروز راهبرد رسیدن به قله ساده‌تر از راهبردهای خودکفایی و تامین نیازهای علم و فناوری نسبت به اوایل انقلاب است که در مرزهای دانش می‌توانیم سهم بزرگی داشته باشیم.

عارف ادامه داد: با وجود محدودیت‌ها و مشکلات باید به یکدیگر کمک کنیم تا محدودیتی در تخصیص بودجه‌های این بخش دیده نشود تا به ثروت ملی اضافه شود و معتقدیم پاسخ به مطالبات مردم از این مسیر می‌گذرد.

وی خاطر نشان کرد: نیروی انسانی برجسته مزیت و سرمایه اصلی کشور در حوزه علم و فناوری است تا جایی که در زمان تدریس در دانشگاه‌های مختلف دفاعی و غیر دفاعی کشور برای یک سوال واحد عملکرد دانشجویان مثل یکدیگر بود.

معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه تلاش‌های علمی و نشاط و انگیزه جوانان و نخبگان علمی مایه تثبیت و ثابت کردن فعل ما می‌توانیم است، گفت: باید با همکاری همه مراکز پژوهشی و تقسیم کار ملی اقدامات در این راستا ادامه یابد و معتقدیم دستاوردهای علمی حوزه دفاعی در بخش‌های غیردفاعی نیز کاربردهای بیشتری دارد که باید به صورت یکپارچه نیازهای کشور برطرف شود.

عارف با قدردانی از برگزارکنندگان این کنفرانس علمی تاکید کرد: کشور در لبه‌ فناوری‌های نوظهور و جدید قرار دارد و توسعه آن راهبرد اصلی کشور است و باید با فعالیت‌های پژوهشی و بهره‌گیری از این فناوری‌ها در منطقه به جایگاه اول برسیم و همچنین با توان نیروی برجسته علمی کشور مدعی هستیم که می‌توانیم در همه صحنه‌های علمی با افتخار و غرور در مجامع بین‌المللی حضور داشته باشیم.

وی همچنین فعالیت‌ها و دستاوردهای پژوهشی را پیمودن مسیر مجاهدت شهدای گرانقدر کشور دانست.

معاون اول رئیس‌جمهور در ابتدای سخنان خود با تاکید بر اینکه توسعه علم و دانش در کشور مرهون نشاط و انگیزه کار جوانان دانشمند ایرانی است، به پیشرفت‌ها و دستاوردهای بخش دفاعی کشور در حوزه رادار و سامانه‌های مراقبتی اشاره و تصریح کرد: رادار همواره از اولویت‌های کشور بود که امروز با فعالیت‌ها و تلاش‌های دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد.

عارف با ابراز خرسندی از بین‌المللی شدن کنفرانس رادار و سامانه‌های مراقبتی ادامه داد: در دو دهه اول پیروزی انقلاب و حاکمیت علم و نگاه علمی در برگزاری کنفرانس‌ها تجارب مفصل و طولانی مدتی در حوزه پژوهش‌های دفاعی وجود نداشت اما با استفاده از دانش داخلی اقدامات خود را آغاز کردیم و امروز با خودکفایی در این حوزه در محافل بین‌المللی شناخته شده‌ایم و همکاری با نهادهای علمی دنیا را دنبال می‌کنیم که نتیجه آن برگزاری اولین کنفرانس بین‌المللی رادار و سامانه‌های مراقبتی است.

وی خاطر نشان کرد: برگزاری اولین کنفرانس بین‌المللی راه را برای توسعه همکاری علمی و پژوهشی با همه کشورهای علاقمند به همکاری با جمهوری اسلامی ایران به ویژه در منطقه هموار می‌کند.

معاون اول رئیس‌جمهور همچنین به برخی محدودیت‌ها در منابع و امکانات برای جوانان طالب علم و تحصیل‌کرده در نهادهای دفاعی و راهبردی در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی اشاره و خاطر نشان کرد: به دلیل برخی از این محدودیت‌ها اجازه ورود و دسترسی کارشناسان و کارشناس ارشد بخش‌های مخابرات به حوزه‌های دفاعی وجود نداشت اما رویکرد انقلاب اسلامی به عنوان یک انقلاب فرهنگی توجه به علم و دانشگاه بود که در ذات فرهنگی این انقلاب تعالی علم و فناوری در اولویت بود و با وجود این محدودیت‌ها مسیر توجه به دانش در کشور شروع شد تا جایی که مشکلات عدیده‌ای حتی در حوزه مخابرات داشتیم و برای رفع اشکالات یک تلفن ساده در شهرستان‌ها اطلاعات چندانی وجود نداشت.

عارف تاکید کرد: در بخش نیروی هوایی و افسران ارشد، همافران و متخصصان نیز مسائلی وجود داشت که باید اصلاح می‌شد اما راهبرد توسعه علم و فناوری در دستور کار قرار گرفت و در این راستا تربیت نیروی انسانی و رشد نیروهای کارشناسی برای پاسخ به مطالبات کشور در اولویت بود.

وی با اشاره به اینکه در اوایل انقلاب و نیاز کشور برای تربیت نیروی انسانی دوره‌های کارشناسی برگزار شد و در اواخر دهه 60 نیز با توجه به لزوم اقدامات و برنامه های پژوهشی دوره‌های تحصیلات تکمیلی و دکتری در دستور کار قرار گرفت، گفت: در دهه دوم انقلاب نیز پژوهش مبتنی بر تحصیلات تکمیلی بود که در ادامه مدعی شدیم باید در فناوری‌های پیشرفته پیشتاز باشیم و در سند چشم‌انداز به عنوان میثاق ملی در سال 84 به تصویب مقام معظم رهبری رسید که اساس این سند توسعه علم و فناوری و جایگاه اول کشور در منطقه بود که در فناوری‌های پنجگانه به ویژه هایتک به عنوان کشور اول در منطقه مطرح شویم.

معاون اول رئیس‌جمهور افزود: مسیر رشد و توسعه علم و فناوری در کشور از دهه 80 آغاز شد و حوزه‌های دفاعی سهم کلیدی داشتند و یک مثلث نانوشته بین بخش دفاعی، دانشگاه و صنعت به وجود آمد که با توجه به تجربه مشکلات فراوان کشور در هشت سال جنگ تحمیلی بخش دفاعی در اولویت برنامه‌های علم و فناوری کشور قرار گرفت.

عارف همچنین به برخی از مشکلات پیش روی دانشمندان و نخبگان علمی کشور برای تحقیق و توسعه و ساخت رادار اشاره کرد و گفت: در اوایل ورود به حوزه رادار با گرفتاری ها و دردسرهایی روبرو بودیم که برای نمونه برای کوچکترین سند که مهر محرمانه خورده بود، بخش دفاعی در اختیار دانشگاه قرار نمی‌داد و در آن زمان در تماس تلفنی با یکی از فرماند‌هان نیروی هوایی گفتم که این اسناد را از چه کسانی و فرزندان خود که به دنبال رفع مشکلات هستند مخفی می‌کنید؟ که سپس با همکاری نیروی هوایی بسیاری از مشکلات و دسترسی به اسناد برای پژوهش حل شد.

وی با تاکید بر اینکه با هماهنگی، همکاری و انسجام سه ضلع مثلث دانشگاه، صنعت و حوزه دفاعی در توسعه علم و فناوری وضعیت بسیار خوبی پیدا کرده‌ایم، به مونتاژی بودن صنعت کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره و تصریح کرد: ورود به صنعت مونتاژ در آن زمان بسیار سخت بود چرا که مسئولان به دنبال خرید یک سیستم آماده و تضمین شده بودند و در بخش‌های دفاعی نیز با چنین مشکلاتی روبرو بودیم اما با ایجاد جهاد خودکفایی و همکاری سازمان‌های دفاعی و همکاری با دانشگاه‌ها بسیاری از مشکلات با کمک جوانان حل شد.

معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه امروز مدعی هستیم مثلت صنعت، دانشگاه و حوزه دفاعی با ثبات و منسجم به فعالیت های خود ادامه می‌دهد، خاطرنشان کرد: برای ثبات این مثلث تلاش‌های بسیار زیادی در ستاد کل ارتش انجام شده است که توانستند جهاد علمی را جایگزین جهاد خودکفایی کنند که جهاد علمی در راستای استفاده از همه محققین برجسته و جوانان برای رفع نیازهای علمی و رسیدن به قله‌ها در سند چشم‌انداز در حوزه‌های دفاعی و غیر دفاعی است.

عارف با اشاره به برگزاری کنفرانس فرماندهی و کنترل ایران  در سال 82 و توجه به لزوم کاربرد فناوری‌های هایتک در بخش‌های مختلف کشور در آن کنفرانس ادامه داد: نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران پیشتاز استفاده از فناوری‌های پیشرفته است که امروز این نیاز در بخش‌های غیر دفاعی بیشتر احساس می‌شود و شرایط کشور برای همکاری و با رفع موانع اداری بسیار خوب است و حوزه صنعت نیز در جایگاهی قرار دارد که خواسته‌های آنان در دولت تصویب می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه صنعت، دانشگاه و حوزه دفاعی به این درک رسیده‌اند که راهی جز همکاری با یکدیگر ندارند، گفت: امروز جمهوری اسلامی ایران مدعی است که دست برتر را برای رفع نیازهای کشور و منطقه دارد و در سفرهای خارجی از دستاوردها و پیشرفت‌های حوزه علم و فناوری به عنوان افتخاری به مقامات ارشد سایر کشورها یاد می‌کنیم که ایران قابلیت رفع نیاز سایر کشورها و صدور دستاوردهای علم و فناوری را دارد.

معاون اول رئیس‌جمهور ادامه داد: در سال‌های اول جنگ تحمیلی نیاز اساسی به خودکفایی در حوزه دفاعی حس شد و امروز ماحصل اقدامات و تلاش‌های پژوهشگران حوزه دفاعی کشور مایه افتخار است که البته به راحتی به دست نیامد.

عارف همچنین با ذکر خاطره‌ای از یکی از سفرهای خود به کشور هند برای شرکت در اجلاس عدم تعهد گفت: در آن سفر و پس از یک وقت آزاد به همراه وزیر سپاه به بازاری رفتیم و در یک کتاب فروشی یک کتاب در حوزه رادار جلب توجه کرد و پس از خرید و ورق زدن آن کتاب متوجه شدم که بسیاری از اطلاعات نویسنده آن کتاب را به خوبی می‌دانیم و پس از بازگشت به کشور با در میان گذاشتن با سایر اساتید برجسته مخابرات به این نتیجه رسیدیم که بسیاری از مطالب آن کتاب را آگاه هستیم و یک دوره آموزشی در حوزه رادار در دانشگاه صنعتی شریف در سال 63  را آغاز کردیم و پس از آن در دانشگاه صنعتی اصفهان نیز این دوره آموزشی آغاز شد.

وی با اشاره به اینکه در زمان آغاز تدریس رادار در دانشگاه‌های صنعتی اصفهان و شریف بسیاری از دوستان از نهادهای اطلاعاتی و دفاعی تدریس این بخش را مورد تمسخر قرار می‌دادند، تاکید کرد: در جلساتی با آنان مطرح کردیم که اگر پس از تدریس این دوره نتوانستیم راداری بسازیم حداقل به عنوان یک کارشناس این بخش می‌شویم که در خرید این محصول کلاهبرداری از کشور نمی‌شود و در این فضای سیاسی تدریس رادار به صورت مشترک ارائه شد و دانشگاه‌های دیگر نیز به میدان آمدند و امروز کسی باور نمی‌کند که چنین تجربه و دستاوردهایی در حوزه رادار داشته باشیم.

معاون اول رئیس‌جمهور از نمایشگاه جانبی نهمین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین‌المللی رادار و سامانه‌های مراقبتی در بخش‌های فرماندهی آماد و پشتیبانی نهاجا، پژوهشکده جنگ الکترونیک دانشگاه هوایی شهید ستاری بازدید کرد و در جریان آخرین دستاوردهای دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری در زمینه‌های پیشرفت هوش مصنوعی در زمینه رادار تامین توان رادار، جنگ الکترونیک و سامانه‌های مراقبتی قرار گرفت.

انتهای پیام/

ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید