به گزارش گروه عبری خبرگزاری صابرین نیوز، پایگاه خبری شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارش مفصلی به این مسئله پرداخت و نوشت: استیو ویتکوف فرستاده ویژه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به خاورمیانه، امروز یکشنبه اعلام کرد فاز دوم توافق مبادله اسرا را اجرایی خواهیم کرد.
او که با شبکه سی بی اس گفتگو میکرد قول داد، آزادیایدان الکساندر، نظامی آمریکایی اسرائیلی در راس اولویتهای وی قرار داشته و یکی از اهداف رئیس جمهور آمریکا بازگرداندن تمامی آمریکاییها میباشد.
ویتکوف قرار است هفته جاری به منطقه بیاید، گفته میشود که قرار است چهارشنبه در منطقه باشد تا به تسریع تماسها و پیشبرد آزادی تعداد بیشتری از گروگانهای زنده کمک کند.
در این بین، قرار است ران درمر که ریاست هیئت مذاکره کننده را عهده دار شده، قرار است در واشنگتن با استیو ویتکوف دیدار و گفتگو کند و در این دیدار شروط اصلی اسرائیل برای ادامه توافق را مطرح نماید.
شروط اسرائیل عبارتند از خلع سلاح کامل نوار غزه، برچیدن کامل حماس از قدرت و مخالفت با کنترل نوار غزه توسط تشکیلات خودگردان.
این رسانه افزود: از سوی دیگر حماس هم خواستههای اساسی دارد که میتوانند به موانعی حقیقی در برابر اجرایی شدن فاز دوم این توافق شود.
بعد از آزادی 6 اسیر زنده اسرائیلی در چارچوب فاز اول این توافقنامه، پیش بینی میشود پنج شنبه آینده هم اجساد چهار اسیر کشته شده تحویل شود و پایان فاز اول اعلام گردد.
اسرائیل به طور بالفعل مذاکراتی خود را برای مرحله بعدی این توافق در دست انجام دارد، اما چالشهای اصلی در نحوه سازگار ساختن خواستههای اسرائیل و شرطهای حماس قرار دارند.
از میان چالشهای موجود در این رابطه، مسئله توافق در رابطه با معیارهایی است که در چارچوب آن اسرای فلسطینی مورد درخواست حماس برای آزادی، واجد شرایط این آزادی میشوند و در مقابل اسرای اسرائیلی آزاد میگردند.
در فاز اول توافق مابدله اسرا اسرائیل با آزاید 737 زندانی امنیتی (با محکومیت بالا) موافقت کرد که 300 نفر از آنها کسانی بودند که دست به عملیات علیه اسرائیل زدند در حالی که 1167 نفر از ساکنان غزه نیز که در جریان جنگ بازداشت شدند و هیچ ارتباطی هم با عملیات 7 اکتبر نداشتند نیز در این چارچوب آزاد گردیدند.
اما در فاز دوم توافق حماس به این سطح از توافق اکتفا نمیکند و پیش بینی میشود که خواستار آزادی اسرای مهمی شود که حملات علیه اسرائیل را در دهه نود و در جریان انتفاضه دوم رهبری کرده بودند.
از اینرو پیش بینی میشود که اختلافاتی در سطح سیاسی در رابطه با هزینههای دردناکی که اسرائیل آمادگی پرداخت آن را در چارچوب توافق دارد، به وجود آید.
این رسانه عبری زبان بعد از آن به یکی از این اسرا که حماس خواهان آزادی آنها پرداخته و مینویسد: عبدالله الرغوثی را باید مهندس حماس توصیف کرد، او کارشناس مواد منفجره بوده و شاید مرد شماره یک سازمان بعد از یحیی عیاش به شمار آید.
او فرمانده شاخه نظامی حماس محسوب شده و یکی از طراحان عملیاتهای سبارو در 2001 و کافه مومند در سال بعد از آن به شمار میرود.
او به 67 حبس ابد محکوم شده است تا بدین شکل اسیر فلسطینی که بیشترین محکومیت تاریخ به وی تعلق گرفته مبدل شود.
این رسانه بعد از آن به مشخصات شمار دیگری از اسرای فلسطینی هم در این رابطه میپردازد.
مسئله و مشکل دوم سلطه بر نوار غزه است که از نگاه شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی از نکات مورد اختلاف محوری در این مذاکرات محسوب میشود.
به نوشته این رسانه، اسرائیل آمادگی پذیرش ادامه حکمرانی حماس بر نوار غزه را ندارد، اما در این مرحله هیچ گزینه جایگزینی در افق دیده نمیشود.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر همچنان مقوله نه حماس و نه فتح نخواهند بود را تکرار میکند، این در حالی است که روی زمین متضاد آن را به چشم میبینیم.
در عین حال گزینههایی روی میز قرار دارند و شاید کم زیانترین آنها تشکیل کمیته مردمی برای اداره نوار غزه باشد،ایدهای که مصر هم از آن حمایت میکند.
اما در سطح عملی همانگونه که در توافق الشاطی در سال 2014 و توافق قاهره در سال 2017 شاهد آن بودیم، در ظاهرا یک آشتی داخلی فلسطینی بین فتح و حماس شکل گرفت ولی در عمل حماس همچنان حاکم برتر باقی ماند.
یکی دیگر از مسایل پیچیدهای که مانعی برای توافق تفسیر میشود، پیش شرط اسرائیل برای خلع سلاح نوار غزه و به ویژه حماس است، این یکی از نکات مورد اختلاف اصلی است که میپیش بینی میشود به یکی از چالشهای حقیقی در مذاکرات فاز دوم تبدیل شود.
انتهای پیام/