چالش‌های مهندسی در ایران

خبرگزاری صابرین نیوزهر ساله، 5 اسفند برابر با روز مهندس و گرامیداشت نام و یاد «خواجه نظام‌الدین توسی» است؛ روزی برای پاسداشت جامعه مهندسی که در مسیر سازندگی و آبادانی ایران عزیز می‌کوشند. شاید بی‌دلیل نباشد که آغاز فعالیت مهندسی در میهنمان همزمان با شکوفایی تمدن ایران‌زمین بوده است.

اما به راستی چرا دیگر اثری از بناهای ارزشمندی که روایتگر اندیشه ایرانشهری هستند، در سیمای شهرهای ما دیده نمی‌شود؟ علت این گسست و انحطاط باید بررسی و واکاوی شود. ما در عصری زندگی می‌کنیم که برای ادامه حیات در این جهان پرآشوب، باید به تفکری برآمده از خاستگاه تاریخی خودمان تکیه کنیم.

اگر جامعه مهندسی کشور دغدغه و انگیزه احیا و بازآفرینی شهرها و سازه‌ها با تکیه بر گذشته و اندیشه ایرانشهری را نداشته باشد، نتیجه آن چیزی خواهد بود که در طول دهه‌های گذشته مشاهده کرده‌ایم.

چندین دهه است که نگاه سوداگرایانه در مدیریت و طراحی‌های شهری، انسان ایرانی را از روح و روان معرفت اندیش خود که در هنر معماری و مهندسی شگرف آن نهفته است، بیگانه کرده است. به همین دلیل، خانه‌ها و سازه‌هایی بی‌قواره و ناسازگار ساخته‌ایم که انسان معاصر در آن‌ها احساس غربت و سرگشتگی می‌کند.

شهرهایی خالی از هنر، آفرینش و زیست سرفراز. شهرهای ما در برابر هجوم سراسیمه مدرنیته، از مفاهیمی تهی شده‌اند که هزاران سال برآمده از منش و بینش خردگرا تبار ایرانی بوده است. چرا که انسان است که سازه می‌سازد، و بدین ترتیب، هر بنای معماری بیانگر خلقیات و روحیات انسان در زمانه‌ای است که در آن زندگی می‌کند.

بنابراین، روز مهندس می‌تواند آغازی باشد برای احیای روحیه همگرایی و تأکید بر اخلاق حرفه‌ای به‌منظور رسیدن به ایده‌های مطلوب.

روزی که می‌توانیم امیدوارانه شاهد تجدید حیات مینایی و مینویی در پیکره خسته و بی‌جان مهندسی کشور باشیم. باور دارم که با مدیریت افراد کارآمد و شایسته، می‌توان سرنوشت جامعه مهندسی را در مسیر اعتلا و پیشرفت قرار داد. می‌توان با کنار گذاشتن اختلاف سلیقه‌ها و تعارضات صنفی (که البته در یک جامعه مدنی امری بدیهی است، اما نه ضروری) و با تأکید مجدد بر گرامیداشت اخلاق حرفه‌ای، شاهد بازگشت روح خلاق ایرانی در بدنه هزاران مهندس لایق و کوشای ایران‌زمین باشیم.

به زبان حکیم بزرگ فردوسی، پیر خردمند ایرانشهری، این روز را ارج و گرامی‌تر بداریم:

«اگر برگرفتی ز مردم شمار
مهندس فزون آمدی صد هزار»

فرشید پورحاجت-دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان

انتهای پیام/

ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید