گروه بینالملل خبرگزاری صابرین نیوز ـ بیست و یکمین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهمترین روندها، تحولات و همچنین شخصیتها در غرب آسیا میپردازد، روز شنبه 27 بهمن ماه 1403 به میزبانی خبرگزاری صابرین نیوز منتشر شد.
کنفرانس پیروزی یا «مؤتمر النصر» در شرایطی برگزار شد که مهمترین پروژه جولانی یعنی برگزاری «کنفرانس گفتوگوی ملی» به نتیجه نرسیده بود.
برای توضیح بیشتر باید گفت جولانی بعد از قرار گرفتن در رأس قدرت، باید پشتوانه حقوقی و سیاسی برای خود ایجاد کرده و «سرنگونی نظام سیاسی پیشین» را به صورت رسمی اعلان میکرد. در این راستا، باید «کنفرانس گفتوگوی ملی» با حضور گرایشات متنوع سیاسی مخالف بشار اسد و همچنین طیفهای مختلف جامعه مدنی و اجزای جامعه سوریه برگزار و در آن پایان نظام سیاسی پیشین اعلام و «رئیس جمهور موقت» برگزیده میشد.
هیئت تحریرالشام و ابومحمد الجولانی نیز در این راستا تمام تلاش خود را به کار بستند؛ اما تلاشهای آنان ناکام ماند و نهایتاً کوشش کردند از طریق همین کنفرانس به هدف خود نائل شوند. او 5 بار تاریخ برگزاری کنفرانس گفتوگوی ملی را به تعویق انداخت تا بتواند افراد بیشتری را برای حضور در این جمع قانع سازد؛ اما نهایتاً کمتر کسی حاضر شد به جولانی تعهد دهد که در مشارکت در کنفرانسی تحت زعامت وی با عنوان «ریاست جمهوری سوریه در دوره انتقالی» حمایت کند!
ابتدا قرار بود کنفرانس گروههای مسلح به هدف «اعلان تأسیس وزارت دفاع» برگزار و از همه گروههای مسلح دعوت شود تا در «ارتش واحد و سراسری» ادغام شوند. اما بعد از ناکامی جولانی در تشکیل کنفرانس گفتوگوی ملی، نهایتاً تصمیم بر این شد که در همین کنفرانس، علاوه بر تأسیس وزارت دفاع، به صورت رسمی جولانی به عنوان رئیس دوره انتقالی سوریه معرفی شود.
به این ترتیب، در کنفرانس «پیروزی»، به صورت رسمی سرنگونی نظام پیشین، الغاء قانون اساسی قبل، انحلال پارلمان و… اعلام و «احمد الشرع» (یا همان ابومحمد الجولانی!) به عنوان رئیس جمهور سوریه در دوره انتقالی معرفی شد.
اهمیت کنفرانس از ابعاد مختلف
1. جنبه حقوقی
لغو قانون اساسی پیشین و انحلال نهادهای مرتبط با آن، پایهای حقوقی برای ایجاد نظام جدید فراهم کرد. علاوه بر این، تصمیمات اتخاذشده در کنفرانس، مشروعیت لازم را برای تأسیس ساختارهای نوین حکومتی به ارمغان آورد.
2. جنبه سیاسی
جولانی و هیئت حاکمه جدید سوریه، شکست خود در برگزاری «کنفرانس گفتوگوی ملی» را به خوبی با برگزاری موفق این کنفرانس جبران کردند. در واقع آنان از این طریق، هم به هدف اولیه خود (انحلال نظام پیشین و تعیین جولانی به عنوان رئیس دوره انتقالی) نائل شدند؛ هم از موضع قدرتمندتری با گروههای سیاسی رقیب (بقیه گروههای سیاسی اپوزیسیون بشار اسد) رایزنی خواهد کرد.
3. جنبه نظامی
تلاش برای ادغام گروههای مختلف مسلح در قالب یک ارتش منسجم، از مهمترین اقدامات صورتگرفته در این کنفرانس بود. وزارت دفاع موفق شد با جلب همکاری 18 گروه از میان 80 گروه مسلح معارض اسد، به صورت نسبی ساختار قدرتمند و فراگیری از نیروهای مسلح را ایجاد کند. این اقدام در راستای تثبیت حکومت جدید، گام مهمی محسوب میشود.
انتهای پیام/