دیدار ارمنستان و ترکیه در وین برای عادی‌سازی روابط

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری صابرین نیوز، روز جمعه، خبری مبنی بر دیدار نمایندگان پارلمان‌های ارمنستان و ترکیه در وین، پایتخت اتریش منتشر شد، این خبر شامگاه دیروز از سوی سارگیس خاندانیان، رئیس هیئت ارمنستانی اعلام شد.

خاندانیان در این خصوص اظهار داشت: «در این دیدار، موضوعات مربوط به عادی‌سازی روابط میان دو کشور مورد بحث و تبادل‌نظر قرار گرفت، طرفین بر تسریع در بازگشایی مسیرهای ارتباطی و سایر زیرساخت‌های منطقه و توسعه روابط اقتصادی تأکید کردند.»

هیئت ارمنستانی پس از این دیدار که در حاشیه مجمع پارلمانی سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) برگزار شد، جزئیات بیشتری ارائه نکرد و مشخص نیست که این گفتگو به‌ابتکار چه‌طرفی صورت گرفته است، طرف ترک نیز تاکنون هیچ‌گونه گزارشی در مورد این دیدار منتشر نکرده است.

لیلیت گالستیان، عضو مخالف هیئت ارمنستانی، در این نشست حضور نداشت.

وی در مصاحبه با خبرنگاران اعلام کرد که شخصاً از شرکت در این دیدار امتناع ورزیده است.

این نماینده مخالف در ادامه افزود: «نمی‌توانم بگویم که ابتکار این دیدار از سوی چه‌کسی بوده است، به من در مورد این دیدار اطلاع دادند و من آن را رد کردم. دیدگاه‌های خود را در مورد دو کشور متجاوز و نسل‌کش، یعنی هم ترکیه و هم آذربایجان، در سخنرانی رسمی خود، چه دیروز، چه امروز و چه به‌طورکلی، با استفاده از تمامی فرصت‌های ممکن در سازمان امنیت و همکاری اروپا، بیان کرده‌ام.»

خبرنگاران ارمنی اعلام کردند که تلاش‌ها برای کسب اطلاعات بیشتر از اعضای هیئت ارمنستانی در خصوص جزئیات دیدار با طرف ترک بی‌نتیجه ماند و آن‌ها در طول روز به تماس‌ها پاسخی ندادند.

مسئله ارمنستان‌ ـ ترکیه همچنین مورد توجه رئیس مجلس ملی ارمنستان نیز قرار دارد.

آلن سیمونیان نیز در این روزها در سفری کاری به ایتالیا به‌سر می‌برد. وی در دیدار با همکاران بین‌المللی خود، پروژه «چهارراه صلح» را تشریح و بر اهمیت بازگشایی مرز ارمنستان و ترکیه تأکید کرد.

سیمونیان تصریح کرد: «جمهوری ارمنستان مجدداً تعهد خود را به کمک به صلح و ثبات منطقه‌ای اعلام می‌کند و امیدوار است که مذاکرات با ترکیه در مورد بازگشایی مرزها به نتیجه برسد.»

روند عادی‌سازی روابط ارمنستان و ترکیه سه سال پیش آغاز شد، با این حال، تاکنون هیچ توافق سیاسی بین ایروان و آنکارا به مرحله اجرا نرسیده است. آخرین دیدار مذاکره‌کنندگان اصلی، روبن روبینیان و سردار قیلیچ، در تابستان سال گذشته انجام شد. مقامات آنکارا پنهان نمی‌کنند که عادی‌سازی روابط ارمنستان و ترکیه مستقیماً با روابط ارمنستان و آذربایجان مرتبط است.

در مجمع پارلمانی سازمان امنیت و همکاری اروپا در وین، رئیس هیئت ارمنستانی برای تأکید بر تعهد ایروان به صلح، حتی به نماینده آذربایجان نیز پاسخ منفی نداد.

خاندانیان اظهار داشت: «نه به این دلیل که استدلال متقابلی ندارم، بلکه به این دلیل که من به صلح باور دارم، ارمنستان به صلح پایبند است.»

در مقابل، نماینده مخالف دولت ارمنستان به موضوع اسرای جنگی ارمنی در زندان‌های باکو و محاکمه آن‌ها پرداخت.

لیلیت گالستیان اعلام کرد که بازداشت‌شدگان مورد شکنجه قرار می‌گیرند و شواهدی در این زمینه وجود دارد و آن‌ها صرفاً به‌دلیل ارمنی بودن، به‌عنوان تروریست محاکمه می‌شوند.

لیلیت گالستیان، نماینده فراکسیون «هایستان» در مجلس ملی ارمنستان، گفت: «به‌خلاف اظهارات باکو مبنی بر برگزاری دادگاه‌های علنی، ورود هرگونه سازمان بین‌المللی، از جمله رسانه‌ها، به این دادگاه‌ها ممنوع است. روبن واردانیان، چهره شناخته‌شده بشردوستانه که هرگز سابقه نظامی نداشته است، در دادگاه نظامی محاکمه می‌شود، با توجه به این واقعیت‌ها، من رسماً پیشنهاد می‌کنم که مجمع پارلمانی سازمان امنیت و همکاری اروپا یک مأموریت نظارتی برای بررسی این دادگاه‌ها انجام دهد.»

به‌خلاف این نماینده مخالف، در سخنرانی‌های نمایندگان حزب حاکم ارمنستان که تاکنون در وب‌سایت پارلمان این کشور منتشر شده است، هیچ اشاره‌ای به موضوع اسرا نشده است. نمایندگان دولت پاشینیان عمدتاً بر دستور کار صلح ارمنستان ـ آذربایجان و بازگشایی مسیرهای ارتباطی متمرکز شده‌اند.

لیلیت گالستیان، نماینده مخالف معتقد است که سکوت نمایندگان حزب «پیمان مدنی» (حزب حاکم) در این زمینه غیرقابل‌قبول است، به‌ویژه در این روزها که روبن واردانیان از باکو در مورد فشارهای وارده هشدار می‌دهد.

گالستیان در گفتگو با خبرنگاران تصریح کرد: «این مسئله کاملاً در راستای سیاست‌های دولت قرار دارد. آن‌ها قبل از کنفرانس اقلیمی COP29 در مورد اسرای جنگی ارمنی صحبت نکردند، در داخل ارمنستان صحبت نمی‌کنند و در خارج از کشور نیز صحبت نمی‌کنند. از دیدگاه این تیم سیاسی، منافع سیاسی و ملی اقتضا نمی‌کند که در این خصوص صحبت کنند، این دیگر مسئله سیاسی نیست، بلکه مسئله حیثیت ملی است.»

رئیس مجلس ملی ارمنستان موضوع اسرا را در دیدار با مقامات ایتالیایی مطرح کرده است، اما رسانه‌های پارلمانی در مورد جزئیات و نحوه تأکید وی بر این مسئله گزارشی منتشر نکرده‌اند.

انتهای پیام/+

ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید