به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری صابرین نیوز، طی چند روز گذشته، کشور اروپایی یونان، شرایط سخت و دشواری را پشت سر گذاشته و بخشی از شهروندان این کشور دچار وحشت و اضطراب شده و از ترس زلزله ناچار شدهاند خانههای خود را ترک کنند. اما محل وقوع تکانههای جدیدی که در اعماق زمین در زیر دریای اژه روی داده، ترکیه را نیز نگران کرده است.
در شرایطی که ترکیه هنوز هم خسارات سنگین زلزله قهرمان مرعش را پشت سر نگذاشته و ترکیه در بحران اقتصادی قرار دارد، وقوع یک زلزله جدید میتواند پیامدهای مهیبی به دنبال بیاورد و به حیات سیاسی اردوغان و حزب عدالت و توسعه پایان دهد.
اگر چه زلزله از حوادث غیرمترقبه و غیرقابل پیش بینی به شمار میآید، اما برخی از دانشمندان ترکیهای بر این باورند که به دو دلیل، باید منتظر حوادث سخت باشند: اول این که صدها هزار بنا در استانهای نزدیک به دریای سیاه، دریای اژه و دریای مرمره فرسوده هستند و وضعیت خطرناکی دارند. دوم این که دولت ترکیه، حتی پس از زلزلههای بزرگ استانبول، ازمیر، وان و قهرمان مرعش، تدابیر چندانی برای مدیریت بحران، اتخاذ نکرده است.
چرا ترکیه میترسد؟
«دریای اژه همچون گهواه میلرزد». این یک تیتر مشترک بین بسیاری از رسانههای ترکیه و یونان است.
پروفسور دکتر پانایوتیس کاریدیس زلزلهشناس مشهور یونانی گفته است: «افزایش فعالیتهای لرزهای اخیر در دریای اژه، نشانه نگران کنندهای است و باید همه ما خود را برای مواجه شدن با یک زلزله بزرگ آماده کنیم.»
این دانشمند یونانی در مصاحبه با خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه گفته است: «فرار شهروندان یونانی از برخی مناطق دریایی بسیار طبیعی است. اگر چه کانون زمین لرزهها از پرجمعیتترین جزیره سانتورینی به سمت شمال شرقی حرکت کرده و خطر کاهش یافته، اما زمین هنوز هم میلرزد و ما نگران هستیم. فراموش نکنیم میزان خساراتی که یک زلزله احتمالی ایجاد میکند نه تنها به بزرگی آن در مقیاس ریشتر، بلکه به فاصله کانونی آن از منطقه مسکونی نیز بستگی دارد. در جریان زلزله قهرمان مرعش، مردم ترکیه و سوریه غافلگیر شدند اما حالا ما در بسیاری از جزایر یونان، در حال آمادگی برای مقابله هستیم».
همچنین دکتر کریستوس پاپایوانو معاون پژوهشی موسسه لرزه نگاری یونان و محقق ساخت سازههای مقاوم در برابر زلزله گفته است که برخلاف برخی تصورات غلط، ما در دریای اژه نه با خطر آتشفشان، بلکه با خطر زلزله روبرو هستیم و بهتر است با تمام توان آماده باشیم. اگر زلزله در قدرت 6 ریشتر باشد، یونان دچار خطر میشود و در صورتی که بالاتر از 6 ریشتر باشد، سواحل غربی ترکیه نیز خسارات سنگین خواهند دید».
هشدار برای ترکیه
پروفسور ناجی گرور از زمین شناسان و زلزله شناسان مشهور ترکیه درباره وقایع دو روز اخیر هشدار داده و گفته است: «در سه جزیره یونان و در عرض 10 روز، 450 زمین لرزه ثبت شده است. برخی از این تکانهها در بدروم ترکیه نیز احساس شده و شرایط برای ما نیز دشوار است. نباید از یاد ببریم که ترکیه بدون شک، در همه ادوار کشور زلزله خیز بوده است. در تاریخ معاصر، زلزله یالوا مرمره در سال 1999، زلزله دوزچه بلافاصله پس از آن، سپس زمین لرزههای الازیغ – وان، زلزلههای آواجیک و قهرمان مرعش، همگی فاجعهآمیز بودند. ولی متاسفانه هنوز هم در آزمون آمادگی برای مقابله با زلزله، نمره خوبی به دست نیاورده ایم».
یک میلیون و پانصد هزار ساختمان استانبول در خطر
در شرایطی که در دومین سالگرد زلزله مهیب قهرمان مرعش ترکیه قرار گرفتهایم، هنوز هم بسیاری از زلزله زدگان در شرایط دشواری به سر میبرند.
احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده و نخست وزیر اسبق ترکیه گفته است: «متاسفانه دولت به وعده هایش عمل نکرده و هنوز هم سیصد هزار نفر در کانتینر زندگی میکنند.»
اما مراد کوروم وزیر محیط زیست، مسکن و شهرسازی ترکیه اعلام کرده که تلاش برای ساخت خانه برای زلزله زدگان همچنان ادامه دارد.
کوروم اعلام کرده که دهها هیات بازرسی به دستور وزارتخانه او، تمام ساختمانهای استانبول را بررسی و ارزیابی کردهاند و گزارش نهایی آنها نشان داده که دست کم یک میلیون و پانصد هزار باب خانه، مغازه و ساختمان، در معرض خطر است. از این آمار، دست کم ششصد هزار بنا، حتی با زلزله کم قدرت نیز فرو خواهند ریخت.
او تاکید کرده که تلاش برای مقاومسازی، دوبارهسازی و تحول شهری باید تسریع شود. چرا که فعالیت لرزهای در دریای اژه هشدار مهمی برای ترکیه است و استانبول و ازمیر با بیشترین مقدار ریسک روبرو خواهند بود.
وی گفته است: «ترکیه برای آماده شدن برای مقابله با زلزله، امکان و مجال اتلاف وقت ندارد. هم فروریختن خود به خود ساختمانها و هم لرزش در دریای اژه یک بار دیگر نشان میدهد که آمادگی ترکیه در برابر زلزله چقدر ضروری است. زلزلهها فقط یک فاجعه نیستند بلکه مهمترین مقطع و آزمون در حوزه مدیریت ملی به شمار میآیند».
در همین حال، برخی از متخصصین ترکیه نیز بر این باورند که با توجه به قرار گرفتن بسیاری از استان های ترکیه در مجاورت دریا و به ویژه در سمت غربی و در مجاورت اژه و مرمره، وقوع سونامی نیز دور از انتظار نیست.
پروفسوردکتر سرکان ایرمک استاد گروه مهندسی ژئوفیزیک دانشگاه کوجاعلی معتقد است: ما در اژه با خطر زلزله، فعال شدن آتشتفشان های قدیمی و حتی خطر سونامی روبر هستیم و لازم است هر نشانه ای را جدی تلقی کنیم».
همچنین پروفسور اوزجان زمین شناس ترکیه می گوید: «لرزش هایی که در روزهای اخیر در دریای اژه رخ داده، نوعی از طوفان زلزله است. این یعنی هزاران زلزله کوچک و متوسط در مدت زمان بسیار کوتاه. اگرچه مراکز لرزه نگاری زمین لرزه های بالاتر از حد معین را گزارش می کنند، اما تخمین می زنیم که هزاران زلزله در مقیاس خرد نیز رخ می دهد».
در پایان باید گفت: زلزله در ترکیه برای احزاب سیاسی این کشور، همواره موضوع مهمی بوده و حالا قرار است در دومین سالگرد وقوع زلزله مهیب قهرمان مرعش، رهبران احزاب، به چند استان ترکیه بروند و یک بار دیگر با زلزله زدگان ابراز همدردی کنند.
بر این اساس انتظار می رود رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه در آدیامان حضور داشته باشد، اوزگور اوزل رهبر حزب جمهری خلق در بخشی از یک برنامه سه روزه در مراسم بزرگداشت در قهرمان مرعش، آدیامان و حاتای شرکت خواهد کرد.
روسای مشترک حزب DEM نیز به حاتای می روند. محمود آریکان، رهبر حزب سعادت، احمد داود اوغلو رهبر حزب آینده و منصور یواش شهردار آنکارا نیز به استان های دیگر خواهند رفت.
انتهای پیام/