به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری صابرین نیوز، سید حمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه در همایش ملی علم و فناوری در برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران که امروز سهشنبه 7 اسفندماه در سالن همایش بینالمللی کتابخانه ملی برگزار شد، با اشاره تعداد واحدهای دانشگاهی در کشور گفت: ما در ایران 2 هزار و 227 واحد دانشگاهی داریم که این میزان بعد از چین و هند بیشترین تعداد واحد دانشگاه است. ترکیه کمتر از 10 درصد ما (حدود 210 دانشگاه) و عربستان 68 دانشگاه دارد.
برنامه آمایش آموزش عالی با جدیت اجرا شود
وی با تاکید بر اهمیت اجرای برنامه آمایش آموزش عالی گفت: اگر آموزش عالی با همکاری سازمان برنامه و بودجه برنامه آمایش را آغاز نکند، ما دریایی به عمق یک وجب خواهیم داشت که نمیتوانیم نهنگی از آن صید کنیم.
باید بر روی دانشگاههای توانمند تمرکز کنیم
رئیس سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد: باید بر روی دانشگاههای توانمند تمرکز کرده و منابع محدود را صرف بهترین موقعیتها کنیم. این دغدغه سازمان برنامه است که باید با جدیت پیگیری شود و باید عوارض آن را هم بپذیریم.
جایگاه شانزدهم ایران در تولید علم در میان 224 کشور
وی با اشاره به رتبه تولید علم کشور گفت: بر اساس آمارها جایگاه ایران در تولید علم در بین 224 کشور، جایگاه 16 و در خاورمیانه جایگاه دوم است که رتبه خیلی خوبی است.
پورمحمدی با اشاره به تعدد دانشگاهها در کشور گفت: ما هنوز میتوانیم به رتبه علمی افتخار کنیم ولی بنا به گزارشهای بینالمللی در 133 کشور جایگاه 68 را در نوآوری داریم که این مشکل اساسی ماست. باید تمام توانمان را متمرکز کنیم تا این مشکلات را حل کنیم.
وی افزود: چیزی که به یک کشور قابلیت میدهد این است که در حوزه علم و فناوری و مهندسی و ریاضیات نقش جدیایفا کند؛ اگر بخواهیم این کار را انجام دهیم چند مولفه را کنار هم قرار میدهیم.
با این تعداد دانشگاه در کشور نمیتوانیم کیفیت را بالا ببریم
رئیس سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد: با این تعداد دانشگاه در کشور، نمیتوانیم کیفیت را در سراسر کشور بالا ببریم. اگر نمیتوانیم تعداد دانشگاهها را محدود کنیم، باید تمرکز منابع را روی دانشگاههای برتر سرمایه گذاری کنیم.
وی با اهمیت به جایگاه اساتید دانشگاه گفت: استاد دانشگاه نباید دغدغه معیشت داشته باشد و این موضوع به گردن ما در سازمان برنامه و بودجه است. ولی کلاف در هم قوانین که حقوق اساتید به حقوق معلمین، حقوق بازنشستگان و … بسته شده است که اگر بخواهیم یک بخش را تغییر دهیم کل نظام پرداخت کشور دچار مشکل میشود. سازمان برنامه با وجود تلاشهای بسیار در سالهای اخیر پایش در این باتلاق قوانین پیچیده گیر کرده است.
پورمحمدی با اشاره به اینکه دانشجویان باید با در یک محیط آرام و با دسترسی به داده و متصل به علم دنیا فعالیت کنند، گفت: چیزی که به عهده سازمان برنامه است، بخشهایی که نیاز به آمایش دارد را با جدیت دنبال کند و هزینه آن را بپذیرد و منابع را جمع کرده و صرف دانشگاههای بهینهتر کند.
نرخ بیکاری بالای 20 درصد است
وی افزود: سازمان برنامه و بودجه علیرغم محدودیتها باید معیشت اساتید را حل و فصل کند. همچنین این موضوع به عهده ماست که فضای امیدبخشی در دانشگاهها فراهم کنیم. نرخ بیکاری جوانان ما بالای 20 درصد است و این خروج جوانان از کشور را رقم میزند.
باید یک تا پنج ماموریت را برای دانشگاهها تعریف کنیم
رئیس سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد:حتی اگر نتوانیم در آمایش سرزمین، دانشگاههای ناکارآمد را حذف کنیم، باید یک تا پنج ماموریت را بر عهده دانشگاهها قرار دهیم و هر دانشگاه برتر بتواند 5 ماموریت را به سرانجام برساند.
پور محمدی با اشاره به ارتباط دانشگاهها با صنعت گفت: وصل شدن دانشگاهها به صنعت به راحتی ممکن نیست. با توجه به اینکه تمام صنایع و بخشها به سازمان برنامه متصل هستند، دانشگاه نیز باید به سازمان برنامه وصل شود و تولید دانش در دانشگاه و مصرفش در سازمان برنامه ایجاد شود و سازمان برنامه و بودجه برنامه ریزی کند و به صنعت بگوید که چگونه حرکت کند. از این طریق سازمان برنامه دست صنعت و دانشگاه را در دست هم قرار دهد.
وی افزود: ارتباط مقالات، پایان نامهها و … با جهان واقع قطع است و باید با اتصال به سازمان برنامه این مشکل حل شود.
انتهای پیام/