امیدواری محتاطانه ارمنستان به عادی‌سازی روابط با ترکیه

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری صابرین نیوز، آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان، در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی NTV ترکیه، در خصوص روند عادی‌سازی روابط ارمنستان و ترکیه اظهار داشت: «این روند اگرچه کُند است، اما به جلو حرکت می‌کند.»

وی با این حال تأکید کرد که اهداف نهایی این فرآیند، یعنی عادی‌سازی کامل روابط دوجانبه، برقراری مناسبات دیپلماتیک و بازگشایی مرز مشترک، در مرحله کنونی هنوز محقق نشده است. 

وزیر خارجه ارمنستان این موضوع را تا حدی به روند جاری عادی‌سازی روابط میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان مرتبط دانست.

آرارات میرزویان خاطرنشان کرد: «ما بر این باوریم که اگر در مسیر ارمنستان-ترکیه موفقیتی به دست آید و مرزها بازگشایی شوند، این امر می‌تواند به عنوان یک سیگنال مثبت برای روند عادی‌سازی روابط ارمنستان و آذربایجان نیز عمل کند.»

در پاسخ به این پرسش که «وقتی شرایط کنونی را با گذشته مقایسه می‌کنید، آیا اکنون زمان مناسبی برای برقراری صلح، امضای توافقنامه بین ارمنستان و آذربایجان و همچنین عادی‌سازی روابط بین ترکیه و ارمنستان است؟ آیا امروز این کار آسان‌تر شده است؟»، آرارات میرزویان گفت که نمی‌تواند با قاطعیت بگوید که دقیقاً اکنون زمان مناسب فرا رسیده و شاید چنین لحظه ایده‌آلی هرگز پیش نیاید.

وی در عین حال افزود: «اما با اطمینان می‌توانم بگویم و فکر می‌کنم همتایان ترک و آذربایجانی من نیز این را تأیید خواهند کرد، که ما هرگز تا این حد به یکدیگر نزدیک نبوده‌ایم. شاید زمان مناسب نباشد، شاید هرگز هم مناسب نشود، اما اگر صادقانه ارزیابی کنیم که اکنون در چه نقطه‌ای قرار داریم، می‌توانیم بگوییم که هرگز اینقدر به صلح و ثبات نزدیک نبوده‌ایم.»

میرزویان در پاسخ به سوال مجری ترکیه ای مبنی بر اینکه « چه زمانی کریدور زنگه‌زور باز خواهد شد؟» گفت: «اول از همه، ما هیچ مشکلی با گذرگاه، با مسیر، به طور کلی با باز کردن زیرساخت‌ها نداریم. تمام جهان اکنون در مورد کریدورهای حمل و نقل و ترانزیت جدید صحبت می‌کند و ما کاملاً با آن موافقیم. علاوه بر این، ما درک می‌کنیم که اگر زیرساخت‌ها رفع انسداد شوند، ما یکی از اولین بهره‌مندان خواهیم بود. مشکل این است که در دیدگاه آذربایجانی‌ها از آن گذرگاه، ما نشانه‌هایی از کنترل فراسرزمینی، یک کریدور فراسرزمینی می‌بینیم، که البته برای ما غیرقابل قبول است. به عنوان مثال، و فکر می‌کنم این می‌تواند برای جامعه ترکیه نیز جالب باشد که جزئیات را بداند. خب، ما فقط به آذربایجان پیشنهاد دادیم که کل زیرساخت ریلی هر دو کشور را برای هر دو طرف باز کنیم، تا آنها بتوانند از راه‌آهن ما استفاده کنند، ما بتوانیم از راه‌آهن آنها استفاده کنیم. در آن بخش، که کوتاه‌ترین اتصال ممکن بین سرزمین اصلی آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان است، ما موارد زیر را پیشنهاد می‌کنیم. ما پیشنهاد می‌کنیم از فناوری‌های مدرن، به عنوان مثال، اسکنرهای الکترونیکی استفاده شود که به ما امکان می‌دهد از بازرسی فیزیکی کالاها اجتناب کنیم. ما پیشنهاد می‌کنیم اظهارنامه‌های الکترونیکی ارائه شود، که باز هم به ما امکان می‌دهد از بازرسی فیزیکی اجتناب کنیم، ترانزیت را تسریع کنیم و غیره. ما پیشنهاد می‌کنیم از برخی ابزارهای بیمه یا بیمه اتکایی استفاده شود تا اطمینان حاصل شود که گذرگاه امن است، و بسیاری موارد دیگر. درک ما این بود که واکنش اولیه طرف آذربایجانی بسیار مثبت بود. اکنون می‌بینیم که آنها همچنان تردید دارند. چرا؟ نمی‌توانم با اطمینان بگویم، زیرا هیچ دلیل منطقی برای رد این موضوع، این پیشنهاد، نمی‌بینم. بنابراین، ما پیشنهاد می‌کنیم که فوراً این کار را شروع کنیم، زیرساخت حمل و نقل را باز کنیم. در مرحله اول، گذرگاه ریلی، در مرحله اول برای بار، و سپس اگر به آرامی پیش رفت، می‌توانیم به مسافران و غیره ادامه دهیم. ما درک می‌کنیم که این رفع انسداد ارتباطات در نهایت به رفع انسداد ارتباطات و برقراری مجدد اتصال ریلی بین ارمنستان و ترکیه نیز منجر خواهد شد. ما به آن علاقه‌مندیم. می‌بینیم که این پروژه پتانسیل تغییر کامل تصویر لجستیکی حداقل این بخش از جهان را دارد. من هیچ نفوذ منفی، هیچ تأثیر منفی برای هیچ یک از طرف‌های درگیر نمی‌بینم.»

لازم به ذکر است که در سال 2021، ارمنستان و ترکیه، دو همسایه با مرزهای بسته، نمایندگان ویژه‌ای را با هدف پیشبرد روند عادی‌سازی روابط دوجانبه منصوب کردند. این نمایندگان اکنون حدود چهار سال است که در حال فعالیت و مذاکره هستند. اولین توافق حاصل شده میان آنها مربوط به انجام حمل و نقل هوایی بار بود. گام دوم مورد توافق، مربوط به بازگشایی مرز زمینی بین ارمنستان و ترکیه برای تردد شهروندان کشورهای ثالث بود. با این وجود، آن‌گونه که وزیر خارجه ارمنستان نیز اشاره کرد، در این زمینه پیشرفت ملموسی حاصل نشده است و این توافقات کماکان بر روی کاغذ باقی مانده‌اند.

انتهای پیام/

ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید