به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری صابرین نیوز، بازار سرمایه اولین روز کاری این هفته را با ریزشی سنگین از همان دقایق ابتدایی بازار آغاز کرد، این در حالی است که برخی از فعالان بازار افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها را عامل اصلی این هیجان منفی در بازار عنوان میکنند. گفتنی است شاخص کل بازار سرمایه هماکنون با ریزشی 50هزارواحدی به محدوده 2 میلیون و 730 هزار واحدی رسیده است.
لازم به ذکر است شرکت ملی صنایع پتروشیمی با ارسال نامهای به 27 شرکت پتروشیمی، نرخ جدید خوراک گاز طبیعی در سال 1403 را ابلاغ کرد، بر اساس این نامه نرخ خوراک گاز طبیعی واحدهای پتروشیمی از حدود 4 هزار تومان در فروردین امسال به بیش از 12 هزار تومان در دی ماه افزایش یافته است.
آیا افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها غیر قابل پیشبینی بود؟
نرخ گاز خوراک تحویلی به پتروشیمیهایی که خوراک گاز دارند و نرخ گاز سوخت به صنایع تابع دو متغیر است؛ متغیر اول، نرخ دلار رسمی (نرخ دلار نیما در گذشته و نرخ دلار توافقی در زمان حاضر) و متغیر دوم نرخ دلاری گاز که خروجی فرمول معروف نرخ گاز خوراک است. در دی ماه نرخ دلار رسمی رشد کرده است و به حدود 67 هزار تومان رسیده است.
از طرف دیگر نرخ گاز در اروپا و حتی آمریکا بهدلیل فصل سرما رشد کرده است. علت رشد نرخ محصولاتی مثل اوره (از 330 دلار برای هر تن به 377 دلار برای هر تن در خلیج فارس) و متانول (از 270 دلار برای هر تن به 305 دلار برای هر تن در بنادر چین) نیز همین رشد قیمت گاز در مناطق مختلف بوده است، به همین دلیل طبیعی است که نرخ گاز خوراک و سوخت از دی ماه به بعد رشد داشته باشد.
لازم به ذکر است، میانگین نرخ مؤثر فرمول در 10ماهه ابتدای امسال 14.9 سنت بوده است, به همین دلیل برای تحلیل شرکتها در سال آینده میتوان از نرخ 16 سنت برای گاز استفاده کرد (با فرض ثبات نرخهای جهانی نسبت به امسال).
P به E پتروشیمیها با نرخ خوراک فعلی حساب شده است
اگرچه بهنظر میرسد با انتشار نرخ ریالی خوراک و سوخت صنایع در دی ماه بازار نگران اثر این نرخها بر سودسازی شرکتها شده است اما باید به این نکته توجه کرد که این افزایش نرخ خوراک دقیقاً مبتنی بر فرمول بوده است و کاملاً قابل پیشبینی بود، از طرفی نکات مهمی در این نرخها اثر داشته است که باید به آنها توجه شود،
بهعنوان مثال در نیمه اول سال, هر عددی از فرمول نرخ خوراک استخراج شود 10% تخفیف دارد و در نیمه دوم سال هر عددی از فرمول استخراج شود 10% گرانتر به شرکتها فروخته میشود, همین موضوع کنار رشد نرخ دلار ارز توافقی و همچنین رشد نرخ جهانی گاز, باعث شده است نرخ فروش گاز به شرکتها در دی ماه رشد داشته باشد.
دیگر نکتهای که در اینجا باید به آن توجه کرد این است که اگرچه نرخ گاز خوراک برخی پتروشیمیها افزایش داشته و این مسئله باعث ایجاد هیجان منفی در بازار شده است اما از آن طرف محصولات مهم آنها نیز افزایش بها داشته است، این در حالی است که سال بعد فروش این محصولات با دلار شصت و هفت تومانی و نرخ خوراک هفدهسنتی، منجر به کاهش سود معنادار این شرکتها نخواهد شد.
انتهای پیام/+