تعطیلی فعالیت رسانه‌های خارجی در جمهوری آذربایجان

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری صابرین نیوز، جمهوری آذربایجان تصمیم به ایجاد تغییراتی در فعالیت نمایندگی‌ها و شعب رسانه‌های خارجی در این کشور گرفته است.

باکو اعلام کرده که این تغییرات عمدتاً بر رسانه «اسپوتنیک آذربایجان» که به عنوان شعبه آژانس بین‌المللی اطلاعات “Rossiya Segodnya” در این کشور فعالیت می‌کند و همچنین «بی‌بی‌سی آذری» و «صدای آمریکا» تأثیر خواهد گذاشت.

بر اساس این گزارش، برای رفع ناهماهنگی موجود در نمایندگی آژانس‌های خبری دولتی آذربایجان و روسیه در روسیه و آذربایجان، به همان تعداد خبرنگاری که آذرتاج در روسیه دارد، اسپوتنیک نیز در کشور آذربایجان خبرنگار خواهد داشت.

لازم به ذکر است که حدود 40 نفر در بخش باکو “Rossiya Segodnya” مشغول به کار هستند. انتظار می‌رود که این شعبه منحل شود و “Rossiya Segodnya” به فعالیت خود در آذربایجان با یک خبرنگار ادامه خواهد داد و فعالیت وی مطابق با قوانین جمهوری آذربایجان و توافق‌نامه 9 ژانویه 2001 در مورد وضعیت خبرنگاران رسانه‌های گروهی بین دولت‌های فدراسیون روسیه و جمهوری آذربایجان تنظیم خواهد شد.

بی‌بی‌سی دفتر خود را در جمهوری آذربایجان بست

بی‌بی‌سی در بیانیه‌ای اعلام کرده که دفتر خود را در جمهوری آذربایجان بسته است.

در این بیانیه آمده که “BBC News” پس از دریافت ابلاغیه شفاهی از وزارت امور خارجه آذربایجان، «تصمیم اجباری» برای بستن دفتر خود در این کشور گرفته است.

گفته می‌شود که تیم خبرنگاران “BBC News” نیز در باکو فعالیت خود را متوقف کرده است.

سخنگوی بی‌بی‌سی در مورد این تصمیم دولت آذربایجان گفت: «ما از این اقدام محدود کننده علیه آزادی مطبوعات عمیقاً متأسفیم.» بی‌بی‌سی اظهار داشت که این تصمیم مانع از گزارش اخبار از داخل آذربایجان خواهد شد.

بی‌بی‌سی گفته است که تیم خبرنگارانش در باکو کار خود را متوقف کرده‌اند و این شرکت در حال بررسی این دستور است. بی‌بی‌سی همچنین اضافه کرد که به ارائه اخبار به زبان آذربایجانی ادامه خواهد داد.

سرویس بی‌بی‌سی به زبان آذربایجانی از سال 1994 ابتدا در موج رادیویی و سپس به صورت آنلاین فعالیت می‌کرد.

بی‌بی‌سی آذربایجان پخش رادیویی خود را از سال 2011 پس از تصمیم دولت آذربایجان برای توقف پخش رادیوهای خارجی در موج FM متوقف کرد.

پس از آن، بی‌بی‌سی آذربایجان فعالیت آنلاین خود از جمله وب‌سایت و پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی را گسترش داد.

واکنش وزارت امور خارجه آذربایجان به بسته شدن دفتر بی‌بی‌سی

آیخان حاجی‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه، با اشاره به بیانیه بی‌بی‌سی در 20 فوریه، در پاسخ به تصمیم آذربایجان برای تعطیلی نمایندگی بی‌بی‌سی در این کشور، گفت: سیاسی کردن موضوع تعطیلی نمایندگی بی‌بی‌سی در کشورمان، تحریف ماهیت موضوع توسط بی‌بی‌سی و به طور کلی رویکرد استانداردهای دوگانه در نظر گرفته شده در موضوع آزادی رسانه‌ها و بیانیه بی‌بی‌سی علیه کشورمان مایه تأسف و غیرقابل‌قبول است.

وی گفت که تصمیم در مورد تعطیلی نمایندگی بی‌بی‌سی در آذربایجان در جریان دیدار نمایندگان بی‌بی‌سی در کشورمان با وزارت امور خارجه در 13 فوریه به صورت رسمی به طرف مقابل ابلاغ شد و موضع ما به طور کامل برای طرف مقابل توضیح داده شد.

به طرف مقابل گفته شد که جمهوری آذربایجان همیشه اصل مقابله به مثل را در روابط و تصمیمات با مؤسسات رسانه‌ای همه کشورهای خارجی در نظر می‌گیرد. در این چارچوب و در نتیجه تحلیل‌های انجام شده و همچنین با استناد به ماده 11.2 قانون رسانه‌ها، عدم وجود مبنای حقوقی برای فعالیت بی‌بی‌سی به عنوان نمایندگی در کشورمان مورد توجه قرار گرفت.

یادآوری می‌کنیم که تصمیمات مشابهی در مورد برخی دیگر از مؤسسات رسانه‌ای خارجی نیز گرفته شده است. نمایندگی “Rossiya Segodnya” (اسپوتنیک آذربایجان) در آذربایجان منحل شد و به گزارش آیخان حاجی‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان، مجوز فعالیت خبرنگار صدای آمریکا در آذربایجان لغو شده است.

ابراز تأسف سفیر بریتانیا

فرگوس اولد، سفیر بریتانیا در آذربایجان، نسبت به تعطیلی دفتر بی‌بی‌سی در باکو ابراز تأسف کرد.

سفیر بریتانیا در صفحه «ایکس» خود نوشت: «پس از بیش از 30 سال خدمت، تعطیلی دفتر بی‌بی‌سی آذربایجان نه‌تنها برای مخاطبان رو به افزایش 1 میلیون نفری آن‌ها در هر هفته، بلکه برای آزادی رسانه‌ها نیز روز غم‌انگیزی است.»

بوایون، سفیر فرانسه در آذربایجان، نیز تعطیلی دفتر بی‌بی‌سی در باکو را «غم‌انگیز» خواند. سفیر فرانسه در صفحه «ایکس» خود نوشت: «خدمت بی‌بی‌سی به زبان آذربایجانی نشانه‌ای از احترام و علاقه به مردم و فرهنگ آذربایجان بود. این واقعاً غم‌انگیز است.»

گفتنی است که ماه گذشته، جمهوری آذربایجان فعالیت آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا (USAID) و فعالیت آژانس «روس‌ساترودنیچستوو» روسیه را نیز در این کشور متوقف کرد.

باکو اعلام کرده بود که به فعالیت نهادهای خارجی در جمهوری آذربایجان نیازی ندارد. الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، در مصاحبه با دیمیتری کیسیلف، خبرنگار تلویزیون روسیه، در دسامبر سال گذشته میلادی گفته بود که هرگونه کمک مالی از سوی هر نهاد، چه آذربایجانی و چه خارجی، باید ثبت شود و نهادهای مربوطه باید اجازه آن را بررسی کنند.

وی تأکید کرده بود: «کمک نباید باعث وابستگی شود. این به معنای آویزان شدن از یقه دیگران است. آن‌ها می‌گویند که می‌خواهیم به شما کمک کنیم، اما ما می‌گوییم: متشکریم، نیازی نیست اما آن‌ها اصرار می‌کنند. رسانه‌های آذربایجان حتی یک درصد هم نمی‌توانند از منابع خارجی تأمین مالی شوند: آن‌ها نمی‌توانند این کار را بکنند. چرا؟ ما که به رسانه‌های آمریکا پول نمی‌دهیم. درسته؟ پس چرا آن‌ها باید به رسانه‌های ما پول بدهند؟ آن‌ها از طریق رسانه‌های وابسته به خود مانند صدای آمریکا و رادیو آزادی شبانه‌روز علیه مردم و کشور ما تبلیغات منفی می‌کنند و سعی دارند پیروزی ما بر ارمنستان را زیر سؤال ببرند.»

انتهای پیام/

ممکن است شما دوست داشته باشید
پیام بگذارید