به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری صابرین نیوز، روزنامه «ایزوستیا»، چاپ مسکو در تحلیلی نوشته است: بررسی دادههای منتشرشده در وبسایت ForeignAssistance.gov در ایالات متحده نشان میدهد که اوکراین طی سه سال گذشته 27.2 درصد از کل بودجه آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID) را دریافت کرده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده، اوکراین از سال 2022 بزرگترین دریافتکننده کمکهای مالی USAID بوده است. در آن سال، این کشور 9.95 میلیارد دلار از 41.5 میلیارد دلار بودجه کل این آژانس را دریافت کرد. در سال 2023، این رقم به 16.43 میلیارد دلار (معادل 38.8 درصد کل هزینههای USAID) افزایش یافت و در سال 2024، کمکهای اختصاص یافته این آژانس برای اوکراین 6.05 میلیارد دلار از 35.4 میلیارد دلار بودجه کل را شامل شده است.
در مجموع، طی سه سال گذشته ایالات متحده 32.4 میلیارد دلار کمک از طریق USAID به اوکراین ارسال کرده است که 27.2 درصد از کل بودجه این سازمان، معادل 119.3 میلیارد دلار را تشکیل میدهد.
در حال حاضر در آمریکا بحثهای مربوط به آینده این آژانس شدت گرفته و فعالیتهای این آژانس از سوی مقامات جدید واشنگتن مورد انتقاد جدی قرار گرفته است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بارها این سازمان را مورد انتقاد قرار داده و آن را به اتلاف منابع مالی مالیاتدهندگان آمریکایی در پروژههایی که مطابق با منافع واشنگتن نیستند، متهم کرده است.
پیشتر گزارش شده بود که دپارتمان اثربخشی مدیریت دولتی، که توسط ایلان ماسک اداره میشود، بر انحلال USAID تمرکز کرده است. ماسک این سازمان را یک نهاد جنایی خوانده و اعلام کرده که زمان برچیده شدن آن فرا رسیده است. وی همچنین USAID را لانه مارهای مارکسیستهای چپ افراطی توصیف کرده که به گفته او، از آمریکا متنفر هستند.
بر اساس گزارش شبکه CBS، کاخ سفید قصد دارد USAID را با وزارت امور خارجه ادغام کند و تعداد کارکنان آن را کاهش دهد. بااینحال، رسانهها گزارش دادهاند که این آژانس همچنان بهعنوان نهاد مسئول ارائه کمکهای بشردوستانه خارجی به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
آمریکا در طول 9 سال بیش از 330 میلیارد دلار برای USAID هزینه کرده است
مجموع هزینههای دولت ایالات متحده برای آژانس توسعه بینالمللی آمریکا (USAID) از سال 2016 تا 2024 به 335 میلیارد دلار رسیده است. این مبلغ حدود 5 درصد از کل بودجه فدرال آمریکا در سال 2024 را شامل میشود.
دولت دونالد ترامپ اصلاحات گستردهای را برای فعالیت این آژانس آغاز کرده، کمکهای خارجی را متوقف ساخته و برخی از کارکنان را به مرخصی اداری فرستاده است.
بررسی دادههای رسمی مربوط به دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ و جو بایدن، و همچنین مقایسه آن با سال پایانی ریاستجمهوری باراک اوباما، نشان داده است که دموکراتها کمک مالی بیشتری به پروژههای آژانس توسعه بینالمللی آمریکا اختصاص دادهاند.
در سال 2016، در دوره باراک اوباما، بودجه USAID معادل 50.3 میلیارد دلار بود. در دوره جو بایدن، این آژانس سالانه بین 37.4 تا 50 میلیارد دلار دریافت کرده است. در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، این رقم به 25.5 تا 26.7 میلیارد دلار کاهش یافت.
آژانس توسعه بینالمللی آمریکا در روسیه چه فعالیتی داشت
آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID) به مدت 20 سال، از 1992 الی 2012، در روسیه فعالیت داشت و با نهادهای دولتی و سازمانهای غیردولتی همکاری میکرد. بر اساس دادههای منتشر شده، این آژانس طی این دوره 2.7 میلیارد دلار برای تأمین مالی 57 سازمان روسی هزینه کرده است. حدود 60 درصد از این مبلغ صرف توسعه دموکراسی و حمایت از حقوق بشر شد، درحالیکه بقیه آن به برنامههای مبارزه با ویروس HIV و سل، حمایت از مادران و کودکان و کمک به افراد دارای معلولیت اختصاص یافت.
اوج فعالیت USAID در روسیه در دهه 1990 بود، اما پس از آن، برنامههای کمکرسانی بهتدریج و بهصورت دوجانبه محدود شد. از سوی مقامات روسیه، انتقادات متعددی درباره عملکرد USAID مطرح شد، از جمله اینکه این آژانس استانداردها و قواعد خود را به طرف روسی تحمیل میکند و در مقابل، طرف آمریکایی استدلال میکرد که شرکای روسی آنها بهطور کامل از توصیههای USAID پیروی نکردهاند.
در سپتامبر 2012، USAID اعلام کرد که فعالیت خود در روسیه را متوقف میکند. وزارت امور خارجه روسیه در آن زمان اعلام کرد که این آژانس تلاش داشت بر فرآیندهای سیاسی داخلی روسیه، از جمله انتخابات در سطوح مختلف، تأثیر بگذارد. همچنین، فعالیتهای USAID در برخی مناطق روسیه، بهویژه در شمال قفقاز، باعث نگرانیهای جدی شده بود. این اقدام پس از حمایت USAID از اعتراضات پس از انتخابات پارلمانی دسامبر 2011 در روسیه صورت گرفت.
این آژانس پس از خروج از روسیه، فعالیت خود را در سایر جمهوریهای باقی مانده پس از فروپاشی شوروی افزایش داد.
تا سال 2022، اوکراین حتی در میان 20 دریافتکننده بزرگ کمکهای خارجی ایالات متحده هم قرار نداشت، ولی بعد از آغاز جنگ، کییف در اولویت قرار گرفته و در این مدت کییف 35 میلیارد دلار از USAID دریافت کرده است. این آژانس حتی به اوکراین کمک کرده تا به داراییهای مسدود شده روسیه دسترسی پیدا کند و روند دریافت تسلیحات از واشنگتن را مدیریت کند. علاوه بر این، حداقل 80 درصد رسانههای اوکراینی از طریق کمکهای مالی USAID تأمین میشوند.
علاوه بر اوکراین، گرجستان نیز طی چند سال اخیر مورد توجه ویژه USAID قرار گرفته است. آمریکا تنها در سال 2024، مبلغ 6.3 میلیون دلار برای به اصطلاح “حمایت از فرآیند انتخابات” در گرجستان اختصاص داد.
قابل ذکر است که بهرغم تلاش برای دخالت در امور داخلی کشورها، ایالات متحده بزرگترین تأمینکننده کمکهای بشردوستانه در جهان است. در سال گذشته، واشنگتن بیش از 47 درصد از کل بودجه اختصاصیافته برای این نوع پروژهها را تأمین کرده بود. در مقایسه، مجموع کمکهای آلمان، ژاپن و بریتانیا بهمراتب کمتر از کمکهای مالی آمریکا بوده است. نباید این واقعیت را نادیده گرفت که در صورت تعطیلی USAID، بسیاری از کشورهای فقیر دچار مشکلات جدی خواهند شد. برای نمونه، برنامههای مقابله با مالاریا و HIV در 24 کشور آفریقایی ممکن است متوقف شود یا کمکهای پزشکی در میانمار و سایر کشورهای جنوب شرق آسیا قطع گردد.
انتهای پیام/